Echte zelfzorg

Als we denken aan zelfzorg dan denken we aan een saunabezoekje, etentje met vrienden, een uurtje yoga, shoppen … Maar meestal nemen we deze momenten van zelfzorg op het moment dat we al ver over onze grenzen zijn geweest, wanneer we eigenlijk al zo uitgeput zijn en denken ‘Goh, nu heb ik het wel verdiend om eventjes iets te gaan eten of naar de sauna te gaan’.
We laden even onze batterij op om er dan weer op dezelfde manier keihard tegenaan te gaan tot we weer zo uitgeput zijn en terug denken ‘Nu heb ik het wel verdiend om te shoppen’.
En zo blijven we elke keer over onze grenzen gaan en krijgt ons lichaam te weinig tijd om echt op te laden.

Meestal voelen we heel veel spanning in ons lichaam of pijn, maar toch luisteren we niet naar ons lichaam. We negeren de klachten.
Bij echte zelfzorg is het belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Voel je spanning in je lichaam? Voel je pijn? Wat wil deze spanning en pijn ons vertellen? Neem ’s morgens, als je wakker wordt, even de tijd om te voelen wat er in je lichaam omgaat.

Bij echte zelfzorg is het net belangrijk om bij je gevoel te komen. Je mag tijd nemen voor je gevoelens en deze ook toe laten. Als kind leerden we meestal niet om te voelen of uit te spreken wat je voelt, dit werd afgeblokt. Maar als je tijd neemt om echt te voelen en je bewust te zijn van je gevoel en voor wat er in je lichaam omgaat, in plaats van het weg te duwen, kan je ontdekken waar je behoefte aan hebt.

Onze mindset is daarbij ook heel belangrijk. Als we telkens met een negatieve blik naar het leven kijken dan zal het leven inderdaad zwaar zijn. Het is heel vermoeiend. Je kruipt in de slachtofferrol, want je hebt zoveel pijn omdat je het zo zwaar hebt of je relativeert alles, anderen hebben het veel erger, ’t is al niet zo erg wat ik heb.
Het is heel belangrijk dat je mild bent voor jezelf. Ben je jezelf voorbij gelopen, merk het gewoon op zonder oordeel, zonder verwijten of negatieve gedachten. Het belangrijkste is dat je het herkent en dat je er zo steeds bewuster van wordt. Neem kleine stapjes.

Echte zelfzorg is eigenlijk elke dag bewust tijd maken voor jezelf, zonder jezelf de hele tijd voorbij te lopen, al is het maar vijf minuten of een kwartier. Als je elke dag bewust aandacht geeft aan jezelf en even vertraagt zal je merken dat alles ook veel vlotter verloopt. Je zal meer energie krijgen, je zal je beter kunnen concentreren, je zal minder stress ervaren, …

Belangrijk is om steeds met liefde bij jezelf te blijven. Je situatie mag er gewoon zijn zoals het op dat moment is. Is er een situatie waarvan je nadien merkt dat je over je grenzen bent geweest?
Kijk dan eens van op een afstand naar de situatie.
Wat gebeurt er? Wat voel ik nu? Waar voel ik dit in mijn lichaam? Wat denk ik nu? Is deze gedachte waar? Helpt deze gedachte mij? Wat heb ik echt nodig? Waarin word ik beperkt?

Ontdek waar jij nood aan hebt, waar krijg jij energie van? Wat kan jou helpen om tot rust te komen? Om te ontspannen? Om bij jezelf te komen? Dit is voor iedereen anders. Dit kan zijn dat mediteren goed voelt voor jou of een wandeling, lezen, schrijven, creatief zijn, …

Neem tijd voor jezelf op een manier die bij jou past en voor jou goed aanvoelt.

Kijk op een liefdevolle manier naar jezelf. Jouw welzijn heeft prioriteit. De belangrijkste relatie in het leven is de relatie met jezelf.

Zeg tegen jezelf: Ik ben het waard om voor mezelf te zorgen!